Gloria is persoonlijk begeleider op dagbestedingslocatie Robijn van Profila Zorg in Rotterdam. Gloria: “Op de Robijn werken we met mensen met een verstandelijke beperking, soms in combinatie met ouderdomsproblematiek of een fysieke beperking. Al onze cliënten hebben een dagbestedingsindicatie. We bieden zinvolle dagbesteding voor cliënten door middel van activiteiten gericht op ontwikkeling, beleving of arbeid. Deze activiteiten vinden individueel of in groepen plaats, afhankelijk van wat bij de cliënt past. Iedere cliënt heeft een persoonlijk begeleider dagbesteding. Samen met de cliënt hebben we het persoonlijk begeleidingsplan opgesteld met de vastgestelde doelen voor dagbesteding. Verder is er een gedragskundige bij het team betrokken die ons adviseert. Mijn collega's en ik gaan altijd uit van wat wel mogelijk is voor de cliënt en zijn erop gericht de cliënt te helpen om zichzelf positief te ontwikkelen.”

Iets bijdragen

“Ik ben zelf persoonlijk begeleider van vijf cliënten”, vertelt Gloria. “Wat ik zo bijzonder vind is dat ik iets mag bijdragen aan hun leven. Ze zijn allemaal uniek, de kunst is om aan te sluiten bij de cliënt. Wat voor de een werkt, werkt niet per definitie voor een ander. Het ontdekken van wat werkt bij elke cliënt en daarmee op hun behoeftes aansluiten, een relatie opbouwen en ze zien groeien: Dat vind ik echt bijzonder.”

Visie

“Wat mijn visie is op werken met deze mensen? Ik vind gelijkwaardigheid erg belangrijk in mijn werk met cliënten,’ aldus Gloria. Ook al hebben zij een beperking, ze zijn niet minder dan ik. Ik kan net zoveel van hen leren als zij van mij. Ik sta naast mijn cliënten, niet boven hen. Ook vind ik het belangrijk dat de cliënt centraal staat. Dus, bij iedere beslissing die genomen wordt met betrekking tot de zorg voor de cliënt, gebeurt dit vanuit het perspectief van de cliënt.”

Mooie momenten

“Eén van de mooiste momenten die ik hier heb meegemaakt was bij een evenement dat we organiseerden op de Robijn: Trouwen voor één dag. Het plezier dat de cliënten hadden en hoezeer zij van deze dag genoten was heel mooi om te zien. Andere mooie momenten zijn het blij maken van cliënten, dat je ziet dat ze zich amuseren door een activiteit die jij met hen doet. Zoals iemand die geniet van een muziekactiviteit of wanneer iemand zelf een product heeft gemaakt en hier trots op is.”

Zinvol

“Dagbesteding houdt in dat er een zinvolle dagbesteding is voor een cliënt. Omdat ik goed op de hoogte ben van de ontwikkelingen op het gebied van dagbestedingsactiviteiten, kan ik altijd een gevarieerd aanbod van activiteiten aan de cliënt bieden. Ik denk dat mijn kracht ligt in het motiveren van de cliënt en die activiteiten uitkiezen die ervoor zorgen dat een dag ook echt zinvol is voor een cliënt. Vernieuwing brengen in het aanbod is daarbij altijd belangrijk. Tot slot heb ik een toegankelijke persoonlijke omgang met de cliënt, waardoor de cliënt zich echt gezien en gehoord voelt,” aldus Gloria.

De organisatie

“Er zijn verschillende redenen waarom Profila Zorg als organisatie zo bijzonder is. Allereerst de christelijke identiteit, waarin ik mij kan vinden en waarbij ik me thuis voel. Het is een liefdevolle werkplek met een grote onderlinge betrokkenheid in het team van collega's. Ook is er binnen Profila Zorg genoeg ruimte om door te groeien en je verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een coachingstraject of door extra taken. Als laatste biedt Profila Zorg ook dagelijks voldoende uitdaging in het werk.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Adapcare.

Collega worden van Gloria?

Reageer op één van de onderstaande vacatures en word de directe collega van Gloria.

  • Profila Zorg
  • Een Allround Financiële Functie
  • Houten
  • HBO, MBO 2, MBO 3, MBO 4