Kees (53) heeft in zijn leven diverse banen gehad. Een aantal jaar terug was hij nog vertegenwoordiger in de tuinbouw. Kees: “Het was een prima baan, met een auto van de zaak en ik presteerde heel goed. Ik stond op de tweede plaats met mijn omzet en was hoog op de ladder geklommen. Toch knaagde er iets aan me. Ik ging me steeds vaker afvragen: ‘Is dat het nou?’ Het ging puur om de verkoop en voor mijn gevoel was het één groot spel. Als ik soms een uurtje over had en kon kiezen tussen een klant waar ik nog wel een ton omzet kon ophalen of langsgaan bij een klant wiens vader pas was overleden, dan wist ik wel wat ik het liefst deed: omzien naar mensen.”

Schouder aan schouder

Op z’n vierenveertigste besloot Kees het roer om te gooien. Hij ging werken in de hulpverlening voor mensen met een verslaving, in combinatie met het volgen van de MBO-opleiding ‘medewerker maatschappelijke zorg’ (niveau 4). Kees: “God vraagt van ons om te zien naar mensen die aan de rand van de samenleving staan. Het geeft echte voldoening als je schouder aan schouder gaat staan met deze mensen. Mijn opa zei altijd: ‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’. In de loop van mijn leven ben ik de waarheid daarvan steeds meer gaan inzien. Verder heb ik – net als veel van de cliënten die zorg krijgen - vroeger niet geleerd over emoties te praten. Ik herken dus wel waar je onderuit gehaald kan worden. Ik heb veel geleerd in mijn leven en mag nu uitdelen aan anderen, hoe mooi is dat! ”

In hun denkwijze kruipen

Door omstandigheden bij de zorgorganisatie waar Kees werkte, kon hij destijds zijn opleiding niet afmaken. Een paar jaar gaan voorbij in andere baantjes, tot hij afgelopen jaar solliciteert bij Profila Zorg, om te gaan werken met mensen met een verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met gedragsproblematiek of psychische problemen. Hij gaat werken bij woonlocatie Arcadia in Rotterdam-Hillegersberg, waar Profila Zorg zowel groepswonen als begeleid zelfstandig wonen biedt.  Kees: “Ik ben nu bezig met de laatste anderhalf jaar van mijn opleiding, in combinatie met mijn werk bij Arcadia. Ik ben geïnteresseerd in mensen die anders zijn dan gemiddeld. Ik probeer in hun denkwijze te kruipen; daarvoor moet ik vaak wel mezelf een beetje opzij zetten. Soms zeggen bewoners het één, maar bedoelen ze iets anders. Het is de kunst om je zo in hen te verplaatsen dat je daar achter komt; dat maakt het werk echt boeiend. Sommige bewoners zijn in hun leven enorm teleurgesteld of zelfs uitgespuwd door mensen, soms door hun eigen familie. Eén van hen zei eens: ‘Geef mij maar dieren; mensen zijn niet leuk.’ Maar als je in hen investeert en langzaam maar zeker hun vertrouwen krijgt, dan komen ze echt tot bloei. Dan is het genieten met elkaar en dan bouw je echt een relatie op.”

Interesse? Klik hier voor onze vacatures

 

Collega worden van Kees ?

Reageer op één van de onderstaande vacatures en word de directe collega van Kees .

  • Profila Zorg
  • Een Allround Financiële Functie
  • Houten
  • HBO, MBO 2, MBO 3, MBO 4