“Ik hou van de uitdaging en de hectiek; ik leer er dagelijks weer iets bij.”

Voor Liesje (25) is dit haar eerste baan na het afronden van haar hbo-opleiding MWD: persoonlijk begeleider op De Ark in Dordrecht, een woonvoorziening voor mannen met een (licht) verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische problematiek en verslaving . “Ik werk hier nu een jaar en ik zit goed op mijn plek. Vooral het praktische element sprak mij vooraf aan; je trekt veel op met de bewoners; je eet met hen, doet spelletjes, kijkt met elkaar televisie… Je bent deel van hun dagelijks leven en probeert hen daarin zoveel mogelijk warmte en gezelligheid te geven.”

Geen ervaring

Liesje kwam ‘vers’ van de opleiding bij De Ark. Ze had geen ervaring met het werken met mensen met een (licht) verstandelijke beperking en ook niet met verslavingsproblematiek. “Maar ik hou van de uitdaging en de hectiek. Geen dag is hetzelfde en telkens kom ik weer in situaties die ik niet eerder heb meegemaakt. Ik leer er dagelijks weer iets bij en doe veel ervaring op in korte tijd.”

Aandacht

Liesje geniet ervan om met deze groep te werken. “Aan de ene kant zijn de bewoners heel ‘straatwijs’ en hebben sommigen van alles meegemaakt, tegelijk denken ze eenvoudig en zijn ze vaak heel direct in hun reactie. Dat betekent ook dat je ze soms vrij eenvoudig weer kan kalmeren als er onrust is geweest in de groep, door bijvoorbeeld gewoon even samen aan een kleurplaat te werken of samen een filmpje te kijken. Het gedrag van de bewoners is soms best pittig, maar tegelijk valt er zoveel te bereiken met hen. De meesten hebben in het verleden veel meegemaakt waardoor ze bij binnenkomst op een soort ‘overlevingsstand’ staan. Wij mogen hen alsnog volop aandacht geven en hen rust en gezelligheid bieden, zodat ze op adem kunnen komen.

Bijzondere persoonlijkheden

Liesje zocht niet per se een baan bij een christelijke organisatie. “Tegelijk past het wel bij wie ik ben en wat ik in mijn werk wil uitstralen. Ook is het prettig om vanuit één visie te werken met het team en elkaar te kunnen aanspreken en bemoedigen vanuit ons geloof.” In de omgang met deze pittige doelgroep is het verder heel belangrijk om als team op elkaar te kunnen vertrouwen. “Ik kan echt van mijn collega’s op aan; we hebben een hechte band met elkaar. Het leuke is dat niet alleen de bewoners, maar ook de collega’s bijzondere en stevige persoonlijkheden zijn; je moet tenslotte toch wat in huis hebben om te kunnen omgaan met de spanning en hectiek die dit werk met zich mee brengt. En dat zorgt voor mooie dynamiek in het team.”

Interesse? Klik hier voor onze vacatures

 

Collega worden van Liesje?

Reageer op één van deze top 3 best passende vacatures en wordt de directe collega van Liesje.

 • Profila Zorg
 • Ben jij een ervaren psycholoog of orthopedagoog met oog voor kwetsbaren in onze samenleving?
 • Puttershoek
 • WO
 • Profila Zorg
 • Een flexibele baan met waardering!
 • Rotterdam
 • HBO, MBO 3, MBO 4, WO
 • Profila Zorg
 • Geen passende vacature? Stuur ons een open sollicitatie.
 • Heel Nederland
 • HBO, MBO 3, MBO 4, Studerend, WO