"Wat je doet hoeft niet groot te zijn om betekenis te hebben."

Nienke (35) werkt als persoonlijk begeleider op De Ark, een woonvoorziening in Dordrecht voor mannen met een (licht) verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische problematiek en verslaving. Profila Zorg en De Hoop ggz werken binnen De Ark nauw samen en bieden een uniek en effectief behandel- en begeleidingsprogramma.

Samenzijn

Nienke: “Superblij was ik toen ik bij de start van De Ark in mei 2017 werd aangenomen bij Profila Zorg. Het is echt uniek dat we met mensen die veelal tussen wal en schip vallen, hier op hun eigen tempo, soms stapje voor stapje, kunnen nagaan wat hun mogelijkheden zijn.” Het ‘er zijn’ voor de bewoners vindt Nienke essentieel. "Ik probeer zoveel mogelijk in de huiskamer bij de groep te zijn, desnoods met een laptop op mijn schoot. De interactie met hen is superleuk. Het samenzijn, een praatje en heel vaak grapjes met elkaar maken, een spelletje met elkaar doen; dat heeft zoveel meerwaarde.“

‘Dit is het leven’

“Wat je doet hoeft niet groot te zijn om betekenis te hebben. Zo zijn we dit jaar met de bewoners zomaar op een mooie zomerdag gaan varen in de Biesbosch, in de boot van een vriend van me. Toen we daar zo ronddobberden en genoten van de prachtige natuur, zei een jongen die al een jaar bij ons vecht tegen zijn verslaving: ‘Dit heb ik zo gemist; dít is het leven.’ Iets wat in onze ogen misschien onbetekenend is, kan voor deze jongens, die vaak maar beperkte kansen hebben gehad in het leven, zo’n wereld van verschil maken. Het kan het vertrouwen weer een beetje teruggeven dat er méér is dat het leven de moeite waard maakt. Echt een kippenvelmomentje.”

Jezelf zijn

 “Ik was er tijdens mijn sollicitatie een beetje huiverig voor of ik wel ‘goed genoeg christen’ ben en zou passen binnen wat er op dat gebied misschien van me verwacht zou worden. Daar had ik me geen zorgen over hoeven maken. Ik heb ontdekt dat je God juist kan laten zien door gewoon jezelf te zijn; we gaan het bewoners heus niet inpeperen. We vormen een prachtig team dat biddend om bewoners en om elkaar heen staat, maar tegelijk zijn we ook heel nuchter: het is bidden én werken; God heeft ons ook capaciteiten gegeven en die moeten we zelf wel inzetten. “

Interesse? Klik hier voor onze vacatures

Saamhorigheid

"Binnen Profila Zorg vind ik de saamhorigheid zo bijzonder. Je hebt in je dagelijkse werk weinig met collega´s van andere locaties of projecten te maken, maar toen wij onlangs een moeilijke periode doormaakten als team, kregen we spontaan een hele lieve bemoediging van de manager van een ander team. En op de eerste medewerkersdag wist de HR-functionaris direct mijn naam; dat vind ik best bijzonder met zoveel collega’s. Dat hebben we bij Profila Zorg toch maar mooi voor elkaar."

Vanuit je hart

Wat moet je als nieuwe collega van Nienke volgens haar in huis hebben? “Het is natuurlijk goed om vakkennis te hebben, maar ik vind dat je vooral ook vanuit je hart moet werken. Als je je hart laat spreken, krijg je meer oog voor de kleine dingen waaraan je kan bijdragen. En die leveren de mooiste geluksmomentjes op.”